De Hofbogen

De locatie van FG Restaurant, de Hofbogen, is een gebied met een rijk verleden. Ooit stapten hier Haagse dames en heren uit voor een avond vertier in Rotterdam. Nu, honderd jaar later, is het Hofpleinviaduct een Rijksmonument en een verzamelplek van bijzondere ondernemers op het gebied van food, fitness en design.

Tussen 1904 en 1908 legde de Zuid Hollandse Elektrische Spoorweg Maatschappij (Z.H.E.S.M.) de Hofpleinlijn aan. In het noordelijke deel van Rotterdam werd, dwars door de bestaande 19e eeuwse stadswijken en het even verderop gelegen polderlandschap heen, het Hofpleinviaduct gebouwd.

Dit 1,9 km lange viaduct vormde het begintraject van de Hofpleinlijn, een 28,5 kilometer lange spoorlijn die Rotterdam via Schiebroek, Rodenrijs, Berkel, Pijnacker, Nootdorp en Voorburg/Leidschendam met Den Haag en Scheveningen verbond.

De Hofpleinlijn bood een alternatief voor de bestaande spoorverbinding richting Den Haag via Delft en vervoerde voornamelijk Rotterdamse badgasten en forensen uit Den Haag en Wassenaar. Het was bovendien de eerste geëlektrificeerde spoorlijn in Nederland.

Verbouwing

Hoewel uit de oorspronkelijke bouwtekeningen blijkt dat het hele viaduct als een open constructie ontworpen werd, bleek al snel dat de ruimten onder de bogen aantrekkelijk waren om te verhuren. Na de bouw van het eerste deel van het viaduct werd een groot aantal bogen geleidelijk van een standaardpui voorzien en in gebruik genomen door kleine winkeltjes, werkplaatsen en cafés.

Een achttal van deze vooroorlogse puien, die in 1905 werden ontworpen door Anton Hamaker, is nog bewaard gebleven en zichtbaar aan de Vijverhofstraat.

Verhuisd

Het FG Restaurant is in 2016 verhuisd van het Lloydkwartier naar de Hofbogen. Door FG Restaurant naast FG Food Labs te plaatsen, was het niet langer nodig heen en weer te pendelen tussen de 2 locaties. Op deze manier kon François Geurds zich beter focussen. En een betere focus leidt tot betere prestaties – in de verfijning wil hij tenslotte excelleren. Fanatiek Genieten wordt Fanatieker Genieten bij FG Restaurant.